A MAI HÁZIASSZONY TITKOS TITKAI (Jó tanácsok, avagy: na, ezt jól megcsináltam!)
Leégett a hús
Bizony, büdös az egész lakás. A fene egye meg! Most mit csináljak?! Kapd le a serpenyőt a tűzről, vedd ki belőle a húst, szellőztess... Aztán éles késsel vágd le az égett részt, és friss zsiradékon vagy szafton fejezd be a hús főzését-sütését! Az égett hússal ne kísérletezz, bármit csinálsz, rossz ízét nem tudod elvenni! Az edénybe öntsél gyorsan vizet, hogy ne büdösítsen tovább, s hogy felázzon az égés!
Égett a sütemény, a torta
Aljáról-tetejéről — ha kihűlt — ugyanúgy levághatod a megszenesedett részt, mint a húsról. Száraztésztákról kaparhatod vagy reszelheted. (Ez bizony nem jó mulatság, de hasznos.)
Kozmás a leves, a főzelék
Ez is nagyon rossz ízű, ehetetlen, ha nem segítesz gyorsan. Ha az étel odakapott az edény aljára, ne szedd fel, ne kapirgáld, mert csak halmozod a bajt! Öntsd gyorsan másik edénybe, úgy folytasd a főzést! Ha már szaga van a leöntött résznek is, fedd le tiszta vizes ruhával, és hagyd állni pár percig. Szükség esetén — ha már nagyon égett — váltsd a „borogatást” kétszer-háromszor, jól kiöblítve, csavarva a ruhát! Egy kevés folyadékkal pótold az elfőtt levest, és fűszerezz utána, ha kell! Ha a leves sűrűjéből hiányzik, dobj bele egy marék rizst, és keverd meg, mert azonnal leég, no nem rosszindulatból, hanem mert a fajsúlya nehezebb, és az edény aljára száll!
Szokatlan a rizs a sárgarépa- vagy karalábéfőzelékben? Hát persze, a magyar konyhán. De nem a kínai, indiai vagy hottentotta zöldségekben! Miért ne lehetnél te a leégés napján hottentotta? Vagy éppen reformer. A reform- konyha titka, aranyszabálya ugyanis — azon kívül, hogy egészségesebb — az, hogy nincsen szabálya. Nemzetközi és liberális. Csak aztán úgy tálaij: „Mit szóltok ehhez a távol- (vagy közel)-keleti ínyencséghez? A reformkonyhához?” A nagyobb hitelesség kedvéért tégy az ételbe valamilyen szokatlan fűszert is: oreganót, curryt, tárkonyt, bazsalikomot, egyebet! Aztán küldd be a készítés módját egy receptpályázatra! Nem tréfálok: így született a burgonyaszuflé.
Királyi fogadásra készült az Európa-hírű szakács, de őfelsége és a kísérete egyre késett. Hogy a krumpli meg ne dermedjen, a szakács rémületében a sütőbe tette a krumplit. Jól sikerült! Ma már az egész világon ismerik.
Elsóztam a levest
Ha túl sós a leves, hígítsd fel, vagy tégy bele egy mokkáskanálnyi cukrot. Hatásos egy kevés nyers vagy főtt krumpli vagy kukoricaliszt is, de tojássárgájával is elhabarhatod. E műveletek után tanácsos az ételnek hangzatos nevet (Napóleon-leves, Hrabal-főzelék, Tien-csin-tokány) adni. A sós húslevesen így segíthetsz: reszelt sárgarépát piríts olajon vagy margarinon! Öntsd fel kevés vízzel, ás egy kis forralás után a levét szűrd a leveshez! Jóízű, szép színű levest kapsz. Ezt máskor is megteheted, ha javítani akarsz a húslevesen, vagy a vendégeket el akarod kápráztatni.
Sós a hús
Pörkölthöz, tokányhoz tégy még egy kevés apróra vágott hagymát vagy egy kanál lecsót, nyáron egy nyers paradicsomot és kevés vizet, zsiradékot, úgy fejezd be a főzést! Itt is segíthet egy mokkáskanálnyi kristálycukor. Ha a hússzelet ehetetlenül sós, szedd ki az edényből, öblítsd le szűrőn vízzel, és készíts hozzá új mártást! El is térhetsz az eredeti ízléstől: lecsós szeletből például készíthetsz fokhagymás-tejfölös szeletet kicsi liszttel habarva a tejfölt, az enyhíti a sós ízt.
Savanyú a leves
Ha túlsavanyítottad az ételt, a világért ne cukrozd, mert csak elrontod! Kevés szódabikarbóna lúgos hatásával leköti a savat, és enyhíti a savanyú ízt, akárcsak a tej vagy a tojássárgája és minden egyéb hígítás, a sűrűséget az előbbiek szerint pótolva.
Az ecetet soha ne egyenesen az ételbe öntsd, hanem egy kiskanálba és onnan az ételbe! Így megelőzheted a bajt.
Juj! Megégettem a kezem!
Ha megégetted a kezed, tartsd hosszan hideg Víz alá, aztán kend be étolajjal! Így tettek dédanyáink is. Vagy fogd meg gyorsan a fülcimpádat! Nem babona (sokáig én is azt hittem): a test többi részéhez képest hűvös fülcimpa enyhíti az égett rész forróságát, és — a legújabb kutatások szerint — idegpályákat érintesz. Épp ezért ne fúrasd ád a gyermeked fülét, mert „elsózod” testének harmonikus működését!
Murphy törvénve: „A forró fazék semmiben sem különbözik a hidegtől. Csak akkor találsz köztük különbséget, ha már megfogtad. Leejteni azonban akkor sem tanácsos, mert a többi testrészed is tapasztalhatja forróságát.” J
- mindezt Polcz Alaine: "Főzzünk örömmel" c. könyvéből másoltam ki! |